• A tavasz kibontakozásával ereje lett a napnak, jó megvilágításba kerül a bőrünk, s különösen az időjárási viszontagságoknak leginkább kitett arcunk, amelyet tavasszal már nem takarhatunk el hatalmas sálakkal és szemünkbe húzott sapkával. A bőr szépséghibái ilyenkor szembeszökőbbé válnak, ráadásul arcunk üdesége a téli időszak során csökkent, ellenálló képessége pedig jócskán megfogyatkozott. A téli hónapok során arcunk nem jutott hozzá a kellő mennyiségű A- és D-vitaminhoz, melyeknek egyik legfőbb forrása a napsugárzás és a gyakran nyomottabb téli hangulat is rányomhatta bélyegét az arcunkra. Ne sajnáljuk hát az időt egy kiadós tavaszi arcbőr-regenerálásra!
Mitesszerekkel, pattanásokkal, komolyabb arcbőr-gondokkal, vagy a zavaró ajak feletti szőrszálak problémájával ajánlott kozmetikushoz fordulni, aki szakszerű kezeléssel segíthet rajtunk, az arcbőr egyszerű tavaszi felfrissítését azonban a megfelelő, természetes alapanyagokból készült különféle kozmetikai termékek segítségével magunk is elvégezhetjük otthon.

Az első lépés egy alapos arctisztítás, melyet arctejjel ajánlatos végezni, hiszen a kitisztított bőr sokkal jobban fogadja majd a különféle krémeket, illetve pakolásokat. A radírozás, azaz az elhalt hámsejtek eltávolítása is fontos a regeneráló arckezelés során, ezt azonban nem érdemes túl gyakran végezni (hetente maximum egyszer), s figyelni kell rá, hogy a bőr felső rétegeinek eltávolítása után pakolással, vagy krémekkel feltétlenül pótoljuk vissza a bőrbarát védő anyagokat. Erélyesebb hámlasztó szerekkel nem ajánlatos otthon, saját kezűleg próbálkozni, mert többet árthatunk vele, mint amennyit használunk! Azért is vigyázzunk a hámlasztással, mert a koptatás fényérzékenyebbé teszi a bőrt, így nagyobb eséllyel alakulnak ki a pigmentfoltok.

A regenerálásra előkészített, letisztított és radírozott arcbőrre hatékony frissítő és tápláló pakolást ajánlatos feltenni. Ennek lényege a hidratálás mellett a C-vitamin, illetve különböző más szépítő vitaminok (pl. A, D, E) bőrbe juttatása. Ezek a vitaminok sok növényben és természetes anyagban is megtalálhatók, így nyugodtan választhatunk például csipkebogyót, málnát, szőlő-kivonatokat, vagy éppen mézet tartalmazó termékeket. A D-vitamin egyik fontos forrása a napfény, így sütkérezzünk sokat a tavaszi nap sugaraiban, hogy bőrünk sápadtsága eltűnjön. Arcunk frissességének megőrzését pedig egyszerű otthoni uborkapakolással is elősegíthetjük.

Mivel az időjárási viszonyok változásával bőrünk igényei is módosulnak, eljött a krémváltásnak is az ideje. A szél és a hideg ellen védő vastagabb, zsírosabb krémeket érdemes ásványvízzel, esetleg hígított zöldség-, gyümölcsnedvekkel fellazítani, vagy egy könnyebb emulzióra lecserélni. Érdemes olyan krémet választani, amely bizonyos százalékban olajat is tartalmaz. A kinti hőmérséklet növekedésével a fiatalabbaknak egyre kevesebb krémre lesz szükségük. Mindenesetre a homlok, az orr és az áll bőrének krémezésével legyenek visszafogottabbak, hiszen a feleslegesen felvitt krém előbb-utóbb problémához is vezethet.

Az ajkak bőre vékonyabb és érzékenyebb, mint az arcunké, mégis gyakran kimaradnak a hidratáló, nedvesítő kezelésekből. A fűtés száraz levegője és a hideg az ajkakat is alaposan kikezdte, így az általános arc-regenerálást érdemes ajakápolással befejezni. Az elszarusodott hámréteget nagyon óvatosan eltávolíthatjuk egy puha fogkefe segítségével, ápoló krémként pedig használjunk méhviaszt, mézet vagy különféle természetes növényi olajokban és shea-vajban gazdag termékeket, melyekkel szükség esetén akár naponta többször is bekenhetjük ajkainkat.

A tavaszi szépségápolásban is részesítsük előnyben a természet patikájában megtalálható növényeket, gyümölcsöket és olajokat. A szintetikus szépségápoló szerek olykor gyors és látványos változást eredményezhetnek ugyan, de számos mellékhatásuk, vagy hosszú távú negatív hatásuk lehet, és allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ezért aztán érdemesebb az ellenőrzött növényi eredetű összetevőket tartalmazó bio kozmetikumokat alkalmazni, melyek ugyan úgy tisztítják és ápolják bőrünket, s hosszú távon is biztonsággal alkalmazhatók.