• A benti meleg és kinti hideg folyamatos váltakozása, szeles idő, meleg sapkák, ünnepi frizurák, a hajszárító forró levegője… Hajunknak és szervezetünknek az elmúlt téli hónapokban sok külső hatást kellett kibírnia. Éppen ezért hajunk és hajas fejbőrünk tavaszi felfrissítésének első állomása a fodrász legyen, akivel egy úgynevezett „gyógyvágás” során eltávolíttathatjuk a töredezett hajvégeket. Ezt követően az otthoni ápolásban igyekezzünk minél több természetes anyagot használni, legyen szó hajmosásról, balzsamozásról vagy akár hajfestésről. A szőke hajúak hajmosás utáni kamillás öblítéssel tehetik fényesebbé és élénkebbé hajszínüket. A csalánt tartalmazó természetes ápolószerek bármilyen hajat erősebbé, fényesebbé varázsolnak. Ehhez az ápolószereken kívül hozzájárulhat a hajmosás utáni csalánfőzetes öblítés is. Ha festéssel szeretnénk élénkíteni hajunk színét, vagy éppen eltüntetni az őszülő hajszálakat, használjunk a szintetikus szerek helyett hennát, vagy más természetes összetevőkből készült hajfestéket. Ilyenekből webáruházunkban is válogathatnak.

A tavaszi időszakban gyakori és tulajdonképpen normálisnak mondható jelenség a hajhullás, mely szervezetünk természetes megújulásának folyamatához tartozik. Amennyiben azonban rendellenesen nagy mértékű hajhullást tapasztalunk, érdemes komolyabban foglalkozni a problémával. A hajhullás okai sokfélék lehetnek. A stressz például sok esetben hozzájárulhat a probléma kialakulásához, de okozhatja a gondot komolyabb megbetegedés, bizonyos gyógyszerek hosszantartó szedése (ilyen például a pajzsmirigy megbetegedés), vagy éppen a vitaminhiány. Otthoni kezelés gyanánt használhatunk a gyógynövények erejét hasznosító hajhullást gátló samponokat és ápolószereket, szedhetünk vitaminokat és cinket, vagy ,megpróbálkozhatunk a hajnövekedést serkentő tonik használatával. Ha azonban nem tapasztalunk javulást, mindenképp forduljunk szakemberhez, nehogy a probléma elhatalmasodjon!

A haj és a hajas fejbőr tavaszi megújításában fontos szerepet játszanak a pakolások és a mélytisztító samponok. Ez utóbbiak felfrissítik, és elnevezésükhöz híven alaposan megtisztítják a fejbőrt is, valamint eltávolítják a hajból a különféle hajápoló- és hajformázó szerek maradványait, hajunk így szellősebb, dúsabb hatású lesz. Ha nagyon száraznak érezzük a fejbőrünket, vagy éppen viszkető és korpás tünetekkel bajlódunk, nyugtató hatású öblítők, pakolások, vagy hajmaszkok használat ajánlott. Ilyen esetekben érdemes az aloe vera, kamilla, méz, vagy neem-fa kivonatokat tartalmazó termékeket keresnünk, melyek nem csak a hajat, hanem a fejbőrt is megfelelően ápolják és nyugtatják.

Ahhoz, hogy hajunkat és hajas fejbőrünket hosszú távon rendben tartsuk nem csak a megfelelő ápolószerek kiválasztása és használata fontos, hanem a megfelelő hajszárítás is. Nem tesz jót, ha nedves hajunkat a törölközővel erőteljesen dörzsölgetjük. Ehelyett inkább csak itassuk fel róla a nedvességet, majd csavarjuk a törülközőt a hajunk köré néhány percre, hogy még több vizet magába szívhasson a fejbőr és a hajszálak károsítás nélkül. Nedves hajunknak sose essünk neki a fésűvel, vagy hajkefével, mert ilyenkor sokkal könnyebben megsérthetjük. Előbb inkább kicsit szárítsuk meg, majd azután ritka fogú fésűvel bogozzuk ki az esetleges csomókat. Amennyiben hajunkat hagyjuk magától megszáradni, ügyeljünk arra, hogy elég meleg helyen legyünk, nehogy a hajhagymák megfázzanak, azonban a tűző napon való hajszárítás sem ajánlott az ultraviola sugárzás káros hatásai miatt. Ha a szárítást hajszárítóval végezzük, az alacsonyabb fokozatok használata ajánlott a hajszálak kiszárításának és töredezésének elkerülése végett.